Indtast søgning

Den nyeste søvnforskning: Derfor er søvnen afgørende for din sundhed

Det er nærliggende at tænke på søvnen som en tilstand af inaktivitet. I praksis er søvnen dog alt andet end dét. Den nyeste søvnforskning viser, at søvnen er en central byggesten i vores almene sundhed – fysisk såvel som psykisk. Her får du et indblik i, hvordan du kan forbedre din søvn – og dermed dit helbred.

Søvnforskere: din fysiske og psykiske trivsel afhænger af søvnen

De seneste årtier er der blevet forsket meget i søvnens betydning for den menneskelige trivsel. Denne forskning i søvnen viser hvor central en rolle især den dybe søvn spiller i opretholdelsen af almen sundhed og trivsel. Dette er fordi der særligt i den dybe søvn foregår en lang række kemiske og fysiske processer, der har til formål at reparere, restituere og genopbygge kroppen.

 

Under den dybe søvn styrkes bl.a. dit immunforsvar og dermed kroppens evne til at bekæmpe diverse sygdomme. Sover du ikke nok, påvirkes kroppens evne til at danne en række stoffer der har betydning for immunforsvaret – f.eks. proteinet Interleukin-6, der har en afgørende celle-dræbende effekt i forbindelse med kræft.

Derudover produceres der under den dybe søvn en række hormoner, der medvirker til at genopbygge både hjernen og resten af kroppen – samt holde dit humør og din appetit balanceret. Mangel på søvn, eller søvn uden tilstrækkelige dybe faser kan altså være medvirkende årsager til diabetes, fedme og depressionslignende tilstande.

 

Søvnen har desuden en afgørende virkning på hjernen. Mens vi sover renser hjernen nemlig sig selv for urenheder, proteinrester og giftstoffer, der ellers vil hobe sig op og nedbryde hjerneceller – noget, forskere bl.a. har sammenkoblet med en øget risiko for både demens og Alzheimers.

Hvordan forbedrer jeg min søvn?

Der er altså rigeligt med årsager til at skabe de bedste betingelser for en god nattesøvn. Heldigvis kan du gennem enkle tiltag hjælpe din søvn godt på vej.

En god start er at skabe gode rutiner omkring din søvn ved at sørge for at få nogenlunde det samme antal timers søvn hver nat. De fleste voksne mennesker har behov for 7-8 timers søvn. For at skabe en god rutine, kan du med fordel tage udgangspunkt i, hvornår du står op og herefter regne baglæns. Står du f.eks. op kl 7 hver morgen, skal du være i seng kl 23 hver aften.

 

Sørg derudover for, at lokalet du sover i, er mørkt og køligt. Dette skaber de bedste betingelser for en uforstyrret søvn. Derudover skal døren til soveværelset stå på klem, så Co2 niveauet i soveværelset bliver holdt nede. Et for højt Co2 niveau medfører dårlig søvn og forringet koncentration og sågar hovedpine dagen efter.

 

Alfa Omega for en god nats søvn er en god madras. Forskning har faktisk afsløret at dit valg af madras kan være med til at øge din dybe søvn med helt op til en time hver nat. Så der er god grund til at overveje mulighederne grundigt, hvis du skal have en ny seng.

hvordan forbedrer jeg min søvn

Pas på dit helbred: vælg den rette seng

På Karolinska Instituttet i Sverige – det prestigefyldte medicinske universitet, der tildeler Nobelprisen i Medicin og Fysiologi - har man i adskillige år forsket i søvn og de forudsætninger for en god nattesøvn, der understøtter den generelle sundhed.

 

På instituttet har man forsket i hvilken effekt forskellige typer af madrasser har på kvaliteten af søvn. Resultaterne viste, at de deltagere, der sov på en DUX madras ikke alene faldt hurtigere i søvn, men også forblev i dyb søvn op til en hel time længere hver nat.

 

Forskningen viser således at dit valg af seng har en central betydning for kvaliteten af din søvn og dermed dit generelle helbred.

Hvorfor vælge en kvalitetsseng fra DUX?

Grunden til at DUX sengen lægger sig flere længder foran andre senge i resultaterne fra søvnforskningen er deres patenterede fjedersystem, der er helt unikt for branchen.

 

En DUX madras består af op til 4.180 fjedre, der alle er sammenkoblet. Det er denne kobling, der gør komforten i en DUX seng helt unik. De sammenkoblede fjedre gør, at kroppens tryk distribueres jævnt over hele madrassen. På denne måde tilpasses madrassen til præcis din vægt og formen på din krop, således at skuldre og hofter falder let ned i madrassen, mens den nederste del af ryggen støttes optimalt.

 

Det er denne effektive understøttelse af kroppens naturlige holdning, der gør at du forbliver i dyb søvn længere. På en madras, der er for blød eller for hård, vil kroppen automatisk vende sig flere gange i løbet af natten, i forsøget på at genfinde en optimal og behagelig stilling. Hver gang du vender dig, trækkes du ud af den dybe søvn, der er så vigtig for helbredet. I en DUX seng får kroppen den helt rette support, der gør at kroppen kan forblive i den dybe søvn længere.

 

Alle DUX senge er produceret af holdbare kvalitetsmaterialer og holder i helt op til 30 år. En DUX seng er dermed en investering i sundt helbred, der betaler sig i adskillige år fremover.

 

Vil du læse mere om DUX senge, samt se vores udvalg, kan du gøre det her.

 

Dybe sønfaser

Få den rette vejledning hos Timm Møbler

Hos Timm møbler har vi over 50 års erfaring, når det kommer til at hjælpe dig med at finde den rette seng.

 

Vi er dedikeret til at tilbyde vores kunder den bedste kvalitet. Derfor sælger vi kun DUX senge hos Timm Møbler. Har du brug for at finde den helt rette seng til dine behov, eller har du spørgsmål til vores udvalg er du altid velkommen til at kontakte os her eller kigge forbi butikken på Århusvej 111, 8960 Randers SØ.